Bruxelles - dincolo de ciocolata si gofre Elena

Elena
Bruxelles - dincolo de ciocolata si gofre

Bruxelles, capitala politica a Europei, poate fi vizitat pe larg in exact trei zile. Sa ajungi in Belgia din Cluj nu e mare filozofie. Te trezesti la 4:00 dimineata, te imbarci in avioanele roz si in doua ore ajungi in Charleroi. Simplu. E si mai simplu sa ajungi in Bruxelles. Fix la iesirea din terminal, autobuzele, albastre de data asta - Brussels City Shuttle asteapta tacute clientii si fac curse din 30 in 30 de minute. Astfel, in timp ce autobuzele te poarta pe autostrazi perfecte, timp de 40 de minute, cat dureaza calatoria, vei incerca sa ghicesti acesta tarisoara dupa campurile verzi tunse perfect si copaci aliniati din nou perfect. Grea sarcina. 

La ora 8:30, cand vei ajunge in Gara din Bruxelles, locuitorii orasului incep sa se indrepte spre scoli, munca sau pur si simplu isi servesc cafeaua la micile cafenele pe care le gasesti din loc in loc pe stradute. Turisti vezi rar la ora aceasta matinala, insa ii vei recunoaste dupa rucsacii din spate, Google Maps din mana si privirea mereu pe sus in cautarea denumirilor de strazi. Eu am ales sa bat drumul la pas spre hotel pentru a admira cladirile mici cu putine etaje, vitrinele magazinelor si patiseriilor cu un aer usor demodat. Hotelurile insa sunt departe de a fi demodate. 

Printre recomandarile mele pentru Bruxelles se numara si Four Points by Sheraton 4*, nu doar pentru ca face parte din lantul consacrat, dar raportul calitate/pret este excelent: paturi confortabile, camere spatioase si politica de protejare a mediului impotriva risipei de apa. Ce-ti poti dori mai mult? Poate doar ora de check-in mai rezonabila, caci dupa ce ajungi la ora 10:00 in receptia hotelului, vei afla ca poti intra in camera abia la ora 15. Ostenit, vei prefera totusi sa nu astepti degeaba in lounge-ul hotelului mila receptionistului si iti vei indrepta pasii spre cele cateva stradute inguste din jurul pietei Grand Place. Impins de puhoiul de turisti vei ajunge sa fii expulzat din orice parte vei porni, direct in inima pietei strajuite din toate cele patru parti de cladiri poleite, care mai de care mai somptuoase, in total acord cu denumirile lor: Casele Breslelor, Primaria, Maison du Roi, altfel spus, Casa Regala in care nu a stat nici un rege. Piata masoara 68 de metri latime si 100 de metri lungime si, in ciuda infatisarii pretioase, timp de secole a servit ca targ, astfel ca strazile invecinate inca mai reflecta originea zonei, fiind denumite dupa negustorii de unt, branza, peste, carbune. 

La distanta de doua strazi de piata, se afla si celelalte atractii foarte cunoscute: Le Galeries Saint Hubert – paradisul ciocolatierilor in arome si culori cum doar in Belgia poti sa gasesti. Aici ciocolata este arta si maestrii ciocolatieri isi prezinta lucrarile in vitrine indelung aranjate. La Place du Grand Sablon - piata de antichitati care se intampla in fiecare sambata, un mix de vechi si kitsh, obligatoriu prezent in orice oras inundat de turisti. Si bineinteles Manneken Pis, celebra sculptura de bronz a unui copil in miniatura care urineaza, ce atrage inexplicabil gloate de turisti. Intrigata de aceasta mica statueta pe care o vei intalni la tot pasul in Bruxelles (fie restaurante, magazine de suvenire sau bai publice) am aflat ca legenda implica un copil pierdut de tatal sau (un nobil venit in oras la targ) si regasit apoi in locul statuii de acum, urinand fericit. Interesant simbol pentru capitala Europei. 

Daca in interiorul pietei multimea de turisti priveste doar in sus in speranta ca va cuprinde cu totul maretele cladiri, in imediata apropiere a Grand Place, pe stradutele inguste adiacente, veti putea sta jos si sorbi specialitatile locale. Vedeta este, bineinteles, berea belgiana, care vine in diferite culori si ambalaje, urmata de goffre – specialitate de vafa cu umplutura de fructe, frisca si ciocolata. Surprinzator sau nu, aici cartofii prajiti sunt o alternativa nesanatoasa, ce-i drept, dar ieftina, de gustare sau pranz si ii veti gasi in varianta „to go” la tot pasul. Daca insa preferati o masa adevarata, recomand cu drag unul din zecile de restaurante ce impanzesc micul centru vechi si de unde puteti alege intre specialitatile italienesti, grecesti si frantuzesti, si unde o masa de pranz porneste de la 30 de euro/persoana. 

Daca plimbarea prin centrul vechi va oboseste si multimea de turisti va cam sufoca, la o distanta de 20 de minute de zona Sablon, se afla mica Piateta Breughel L'ancien, un punct panoramic superb de unde veti putea vedea intregul oras asternandu-se la picioare. In zilele senine, se zareste Atomium, care se afla la o distanta considerabila de centrul orasului si Basilica. Iar daca va vine pofta sa coborati, pur si simplu luati liftul de sticla ce coboara direct in vechiul cartier evreiesc, plin de tineri frematand la cafenele mici si cochete. Este de ajuns ca sa admirati arhitectura centrului vechi in contrast cu zgarie-norii de sticla, sa strabateti stradutele inguste pavate cu piatra din Grand Place, sa savurati trei feluri de bere si cinci de ciocolata belgiana si sa intrati in ritmul acestui oras vechi si nou deopotriva.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra